059 28240 info@norvik.si
© 2023 NORVIK d.o.o. | O piškotkih
NORVIK klimatizacija d.o.o.
Letališka cesta 27,
1000 Ljubljana

041 654212 | info@norvik.si

Prezračevanje in rekuperacija

Prezračevanje se lahko uporablja za ogrevanje, hlajenje, vlaženje, razvlaževanje in dobavo svežega zraka v stanovanja, poslovne prostore idr. Hišno prezračevanje je postalo nuja pri sodobni gradnji objektov, kjer se uporabljajo visoko kvalitetni materiali za izolacijo stavb, okna, ki so dvo- ali troslojna in praktično ne prepuščajo dotoka svežega  zraka v stavbo. Sodobne gradnje so lahko  tako izolirane, da objekt skozi ovoj stavbe in oken iz okolice ne dobi nič zraka in se ne prezračuje. Zadovoljivo prezračevanje le s prepihom pa je zaradi energetske potratnosti in neugodja pri tovrstnem zračenju nesprejemljivo.

Posledice neprezračevanja

Plesen po kotih sobPlesen ob in na okenskem okvirjuIzpuščaji na koži - reakcija na plesen
Posledice neprezračevane hiše se kažejo kot kondenz na oknih, plesen v vogalih in kotih, slab zrak v objektu. Pojavljajo se tudi bolezni, ki so posledica neprezračevane stavbe. Hišno prezračevanje rešujemo lokalno ali centralno.

Lokalno prezračevanje

Lokalno prezračevanje omogoča lokalni rekuperator. V naravi izvedba izgleda tako, da  se v steno izvrta luknjo ali dve in se zrak izmenjuje preko izmenjevalca s pomočjo ventilatorja. Izmenjevalci oz. rekuperatorji imajo izkoristek tudi do 94%, tako da je strošek izgube energije zanemarljiv napram ugodju, ki ga nudijo. Slaba stran je cena in pa nezmožnost preprečitve zunanjih vonjav razen če izklopimo rekuperator.

Centralno prezračevanje

Centralno prezračevanje pa v praksi izgleda tako, da se v delu stavbe postavi manjši klimat z rekuperatorjem, po objektu pa se glede na potrebe v vsak prostor razpelje dovodne in odvodne cevi za prezračevanje. V klimat se običajno vgradi tudi filter z aktivnim ogljem, ki prepreči uhajanje zunanjega vonja v objekt.

Poslovno prezračevanje

Poslovno prezračevanje se običajno uporablja v industriji, kjer so potrebe po prezračevanju, odvajanju viška toplote, pripravi zraka za posebne prostore (laboratorije, zorilnice, skladišča, pisarniške prostore itd..) V zasnovi je tako prezračevanje enako centralnemu prezračevanju z dodanimi funkcionalnostmi (vlaženje, razvlaževanje, hlajenje…)

Več o vplivih kakovosti zraka na kakovost bivanja

Video: Zehnder princip delovanja prezračevanja hiše

Poljuden članek o ppmCO2 in prezračevanju iz ZRMK
Kakovost zraka v stavbi z normativi
Kako izračunati potrebne izmenjave zraka zaradi CO2
Nudimo vam kompletno rešitev
ogled, projektiranje in svetovanje pri izbiri ustrezne naprave, dobava, montaža, kakovostna izvedba strojnih in elektroinštalacij, zagon, garancijsko in po-garancijsko vzdrževanje.

Želite več informacij?

Pokličite 041 654 212 ali pošljite sporočilo

Ime*

Elektronski naslov*

Telefon

Zadeva*

Sporočilo*Vaši podatki so pri nas varni
Sporočilo ni poslano!
Telefon Mail